Alt du skal vide om a-kasser

Alt du skal vide om a-kasser

Når du er medlem af a-kasse, så får du mere end blot hjælp til økonomien, når du er arbejdsløs. Du får del i flere fordele, når du er i den ubehagelig situation, som det er at stå uden et job. Det kan dog være svært at overskue, hvad en a-kasse egentlig er, hvilken du skal vælge og alt det andet du skal være opmærksom på. Det vil vi forsøge at dække herunder.

En a-kasse er nice-to-have – og for mange need-to-have

Man kan sige det samme om en a-kasse, som man kan om en forsikring; den er rar at have, men man håber ikke det bliver nødvendigt at få brug for den. Langt de fleste får ikke brug for en a-kasse, fordi de igennem deres liv har et stabilt arbejdsliv og ikke får revet jobbet væk under fødderne af dem.

Dog er det svært for de fleste danskere i dag helt at undgå at få brug for dagpenge. Her tænkes der især på, når man er færdig med at studere og skal finde sit første job, fordi ikke alle har et job på hænderne til når de er færdige med deres uddannelse. Eller når du ønsker at skifte job og måske har en periode, hvor du står uden et job af den grund.

Dagpenge giver dig på ingen måde flere penge mellem hænderne end et reelt job ville – men det er et stabilt fundament til når, og hvis du er så uheldig, at stå uden et job i en periode. A-kassen og dagpengene sikrer dig, at du har penge at leve for, når du ikke har en fast indkomst fra et arbejde.

Helt konkret – her er fordelene ved at være med i en a-kasse

Så får du følgende og har følgende fordele ved at være medlem af en a-kasse:

 • Økonomisk støtte i form af dagpenge, når du er arbejdsløs.
  • Dagpengesatsen er som udgangspunkt 90% af din indtægt dog højest ca. 19.000 i måneden.
 • Mulighed for forskellige, relevante kurser (det gode CV, jobsamtaleforberedelse mv.)
 • Adgang til webinarer, arrangementer og lignende der kan hjælpe dig til et job – eller motivere dig
 • Gode netværksmøder og andre sociale sammenkomster for at fremme dig og dine faglige kompetencer
 • God, personlig rådgivning

Hvilken a-kasse skal du så vælge?

Alle udbetaler det samme, først og fremmest, fordi det er fast sat af Finansloven. Så du skal ikke vælge efter, hvad de udbetaler. I stedet kan du vælge at kigge på prisen for kontingent, men også, hvilken der passer til dig ift. dine faglige kompetencer.

Her er et uddrag af de mange forskellige a-kasser i Danmark:

 • Lederne
 • HK
 • 3F
 • FTF-a
 • Krifa
 • DLF
 • NNF
 • Metal-A

Sammenlign de forskellige

For så at vælge den rette, så er det en god ide at sammenligne de mange forskellige:

Overvej især; hvilken a-kasse der giver mest mening for dig, specielt ift. pengene. Og om du skal have det samlet med fagforening og om det i så fald kan spare dig penge.

Der findes på nettet en masse gode sammenligningssider, som helt gratis viser dig de mange forskellige udbydere og deres priser. Således kan du nemt se hvem der f.eks. er billigst, hvad de tilbyder og herfra kan du gå videre ind på de forskellige og se nærmere om hvad de konkret tilbyder.

Husk også at læs anmeldelser fra andre medlemmer, så du også får et indblik i servicen der er hos den pågældende a-kasse og om andre altså anbefaler dem. Spørg også i familien, hvor du uden tvivl har nogle der er medlem af en a-kasse. Spørg nogle, som er i samme fag som dig, for at se om de er medlem af specifikke a-kasser, som har ekstra goder eller giver god mening ift. dit erhverv.

Alt du skal vide om a-kasser
Alt du skal vide om a-kasser

About the author

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.